Junioři devíti góly srazili do kolen lídra tabulky z Brna

Devět gólů se vešlo do brněnské brány v 10. kole DHL extraligy juniorů. Na led Zlína přijel lídr tabulky z Brna, odvezl si ale nečekaný výprask. Mladí Berani po páteční výhře nad Jihlavou završili úspěšný víkend vítězným debaklem 9:3 a uštědřili Kometě teprve druhou porážku v sezóně. Zlín se posunul na šesté místo se ziskem šestnácti bodů a jedním zápasem k dobru.
10.kolo, so 7.10.2017, ZS Luďka Čajky
Zlín
Kometa Brno
9:3
(3:0, 4:2, 2:1 )

Branky a nahrávky: 8. Karafiát (Gago), 16. Peška (Václavek, Hefka), 20. Gago (Karafiát), 28. Kočica (Hefka, Jenáček), 30. Václavek (Hefka, Peška), 33. Jenáček (Karafiát, Dobiáš), 34. Mikulec (Dluhoš), 44. Karafiát (Gago, Jenáček), 58. Mikulec (Dlabaja) – 22. Svoboda (Plášek, Slabý), 39. Kowalczyk (Střondala, Plášek), 53. Plášek. Rozhodčí: Šudoma – Blaha, Goňa. Vyloučení: 10:7, navíc Kočica (ZLN) 10. min. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 42:36. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 7:1, 7:2, 8:2, 8:3, 9:3.

Huf – Martínek, Augustin, Padrnos, Gába, Dluhoš, Budil, Jenáček, Marek – Kenša, Dvořáček, Peška, Kočica, Mikulec, Gago, Hefka, Dobiáš, Dlabaja, Václavek, Karafiát

Holík – Trnka, Slabý, Rafaj, Furch, Jeřábek, Kowalczyk – Novák, Süss, Havlát, Svoboda, Hasoň, Gajarský, Střondala, Čejka, Matula, Mlynář, Ferda, Krejčí, Plášek

První dvacetiminutovka jednoznačně patřila Zlínu. Ten nenápadně přehrával soupeře na puku, a ojedinělé šance dokázal proměňovat. Hned v úvodu Jenáček mohl vyslat do úniku Gaga, ten ale kotouč zpracovat nedokázal. Na druhé straně zahrozila Kometa z přečíslení, Martínkův blok ale kotouč poslal mimo tři tyče. A tak v 8. minutě šli Berani do vedení. Gago natáhl brankáře k levé tyči, aby přesnou nahrávkou vyzval ke skórování do prázdné brány Jiřího Karafiáta - 1:0.

Další úder mohl přidat sám Gago, sám před Holíkem ale neuspěl. O chvíli později už ale žlutomodří vedli 2:0. Střela Davidu Peškovi sice nesedla ideálně, o to ale měla překvapivější parametry. Ještě veseleji mohlo být po tutovce Dvořáčka, domácí útočník ale na brněnském brankáři pohořel. Ovšem souboje Zlín versus Holík vyznívali pro Berany. Třináct sekund před pauzou si dou z prvního gólu Karafiát - Michal Gago prohodilo role: první jmenovaný čistě vyhrál buly, druhý přesně vypálil k tyči - 3:0.

Exhibice Zlína pokračovala. Kometa sice po dvou minutách prostředního dějství po brejkové situaci snížila zásluhou Matěje Svobody, to ale bylo od hostů na dlouho vše. V rozmezí šesti minut od 28. do 34. minuty totiž Berani nasypali do Holíkovy branky čtyři góly.

Vše odstartoval pas Hefky za skórujícího Jonáše Kočicu, aby v půlce zápasu, těsně po skončení Slabého trestu, na 5:1 zvýšil opět po parádní nahrávce Hefky před prázdnou branku Jan Václavek. Následně dostali domácí možnost hry pět na tři. Tu zužitkoval ránou z kruhu Jakub Jenáček, sedmou trefu Zlína přidal tenisovým sklepnutím Jan Mikulec. Kometa dokázala reagovat až ke konci periody, přesilovkou kombinaci na jeden dotek zakončil Daniel Kowalczyk - 7:2.

Ve třetí části to chvílemi vypadalo, že Zlín trénuje oslabení, domácí totiž nasbírali v průběhu poslední dvacetiminutovky šest menších trestů. Ve 44. minutě ale Zlín gól na 8:2 vsítil i ve čtyřech. Gago našel před bránou Jiřího Karafiáta, který procpal kotouč do sítě.

Hráči Komety měli následně řadu přesilovek, uspět ale dokázali až v 53. minutě zásluhou Karla Pláška. Konečný výsledek 9:3 určila dvojice Dlabaja - Mikulec, kdy první jmenovaný i v pádu vyslal do úniku Jana Mikulce, který krásnou kličkou do protipohybu Holíka uspěl.

Berani tak po zásluze velmi nečekaně rozcupovali brněnskou Kometu. Onlajn přenos z utkání naleznete zde: http://www.onlajny.com/match/index/date/2017-10-07/id/217961

Ohlasy trenérů

Leon Wesley (Aukro Berani Zlín): „Kluci se po včerejší výhře na zápas dobře připravili. Cítili se dobře, dnes to odmakali. Měli jsme štěstí v koncovce podpořené dobrým výkonem brankáře."

Jan Zachrla (HC Kometa Brno): „Byl to snad nejhorší zápas v sezóně, nevím, co bych vyzdvihl. Domácí byli hladovější a lepší ve všem."